AWAY WITH BIRDS – AWAY WITH BIRDS

Pat Carrie is een folkzanger uit Tipperary, Ierland die daar al sinds meer dan twee decennia in de folkscène actief is, maar sinds een tijdje in Brussel gehuisvest is. Zijn broer John Carrie speelt bijna even lang in Nederland samen met de folkgroep ‘Moor Green’ in Nijmegen en hij trad in het verleden ook op als ‘support act’ voor o.a. ‘The Cranberries’, ‘Kings Of Leon’, Xavier Rudd en Scott Matthews. Als soloartiest en met ‘Moor Green’ bracht hij tot op heden ook drie studioalbums op de markt.

Beide broers hebben nu voor het eerst de handen in elkaar geslagen voor het creëren van een plaat als duo. Ze deden dit onder de naam ‘Away With Birds’ en lanceerden een gelijknamig album met elf composities waarvan Pat er zeven schreef en John de resterende vier. Voor de muzikale begeleiding bij de live opgenomen songs in een Amsterdamse studio deden ze een beroep op de Nederlandse instrumentalist Sjoerd Spoelstra voor het spelen op orgel, melodica en piano. Zelf zongen ze de nummers in en speelden ze op de gitaren, terwijl Pat ook banjo speelde en John bas en drums voor zijn rekening nam.

“Away With Birds” is een Engelse term voor iemand die niet meer helemaal met de twee voetjes op de grond staat, anders gezegd iemand die het slachtoffer is geworden van toenemende dementie. Die vreselijke ziekte had namelijk toegeslagen bij de twee ouders van de Ierse broers en dit feit zorgde voor hun naamkeuze van de groep en voor de titel van hun duoplaat.

Qua instrumentatie werd deze plaat bijzonder minimalistisch en sober gehouden, waardoor de songteksten nog sterker gaan beklijven. Het gaat om ‘vintage’ folkliedjes waarin kortverhalen worden verteld die uit hun verbeelding of uit het werkelijke leven zijn ontstaan. Het begint knap met “Gone One Day”, gevolgd door het prachtige, op werk van Neil Young lijkende nummer “Jaded”, één van onze favoriete tracks uit het album.

Af en toe horen we liedjes die ons herinneren aan de pareltjes die andere rootsy folkartiesten zoals Bonnie ‘Prince’ Billy of de betreurde Jason Molina (van ‘Songs:Ohia’ en ‘The Magnolia Electric Co.’) pleegden te brengen. Vooral bij “To Kingdom”, “Away With Birds”, “Boat By The River” en het op de video in een live uitvoering te beluisteren “Fortune” kwam deze gedachte spontaan bij ons op.

Ter afsluiting willen we hier toch ook nog even de prachtige eenvoud accentueren van de drie liedjes die we aangeboden krijgen aan het einde van deze heel mooie plaat: “All Mothers Children”, “Resting Space” en vooral slotnummer “Shed Song”. Het album “Away With Birds” van Pat en John Carrie is zeker een aanrader voor elke rechtgeaarde liefhebber van de betere folkmuziek.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video